Una breu introducció

Posted on 17 Juliol 2011

0


Des del 1931, Espanya és una República. Ha passat per moments difícils, i el juliol de 1936 la tensió entre les dretes i les esquerres és més evident que mai. Fa pocs dies van assassinar el tinent republicà José del Castillo i el dretà José Calvo Sotelo. Fa temps que les dretes antidemocràtiques, feixistes, estan preparant un cop d’estat per acabar amb la República. Ara, arribarà el moment. Primer, de manera anticipada, el dia 17 de juliol de 1936, l’exèrcit s’aixecarà al protectorat espanyol del Marroc. Al dia següent, la sublevació s’estendrà per bona part del territori espanyol. A Catalunya, a Barcelona, tindrà lloc el dia 19. A Espanya, en algunes zones l’aixecament militar va triomfar i altres indrets van continuar sota el control de l’autoritat republicana. Era el començament de la Guerra Civil, que s’allargaria fins el 1939.

Terrassa, en aquella època, és una ciutat d’uns 40.000 habitants. Durant la República ha viscut moments intensos, com l’assalt anarquista a l’Ajuntament (1932) o la proclamació de l’Estat Català per part de l’alcalde Morera (1934). Ara, Morera, d’Esquerra Republicana de Catalunya, torna a ser l’alcalde de la ciutat. Al febrer de 1936, a les eleccions generals, Terrassa ha estat dins la tònica general. El Front d’Esquerres s’ha imposat al Front d’Ordre, per 13.002 vots a 7.621. La ciutat egarenca és un nucli industrial, el que vol dir que hi ha molts obrers però també molts propietaris i burgesos.

Així doncs, Terrassa és una ciutat socialment dividida que, a remolc dels fets de Barcelona el juliol de 1936, es mantindria fidel a la República. No obstant, no es pot obviar que alguns terrassencs van participar de la rebel·lió militar i que molts dels que van combatre el feixisme van intentar portar el règim al terreny del socialisme o, sobretot, de l’anarquisme. Els 226 assassinats que deixaria la reraguarda egarenca són la mostra de la cruesa de la Guerra Civil a Terrassa.

Posted in: Dietari