Recuperant una mica la normalitat

Posted on 25 Juliol 2011

0


Terrassa, 25 de juliol de 1936. Diuen que després del temporal ve la bonança. Després del macabre capítol d’ahir, Terrassa sembla que va recuperant la normalitat… relativament. Per primera vegada des de l’esclat del conflicte, els trens de passatgers, tant el del Nord com el dels Catalans, han circulat amb normalitat connectant amb Barcelona. La premsa de la capital arriba i la local (L’Acció i Front) es publica. Els bars i cafès, els serveis de repartiment, els barbers, han obert les seves portes al públic. Sembla un dissabte, més o menys, com els d’abans.

Però no tot són flors i violes. La violència indiscriminada continua: registres, crema d’esglésies, detencions, assassinats. Al sanatori de Can Viver de Torrebonica han expulsat les monges i han assassinat els capellans Jaume Catasús i Botifoll (resident al sanatori) i Josep Font i Dou (rector de Sant Julià d’Altura); les imatges religioses i l’església han estat cremades. L’ermita de Sant Llorenç del Munt ha tingut la mateixa sort. Els cadàvers trobats ahir, per la seva banda, ja han rebut sepultura.

Mentrestant, al front segueix la lluita. Cada tren de voluntaris que passa per la ciutat, de Barcelona cap a Saragossa, és ovacionat per una multitud que els porta mantes i queviures. També van al front alguns terrassencs. Estan convençuts de la victòria sobre el feixisme.

Posted in: Dietari