La incautació de la torre Salvans

Posted on 26 Juliol 2011

0


Terrassa, 26 de juliol de 1936. L’Ajuntament de Terrassa, a instàncies de la Generalitat, s’incauta de la torre Salvans, al terme de Matadepera, a la zona de la Barata. Diuen que és per conservar el patrimoni artístic que es conserva a l’interior, que després dels assassinats de Francesc Salvans i del seu fill té molts número de ser saquejat si no s’hi posa remei. La torre Salvans, una casa senyorial d’estiueig, contenia nombroses obres d’art i una decoració imponent. En el tram final de la guerra serà la residència del president de la República, Manuel Azaña.

Junt a la torre Salvans, l’Ajuntament també s’ha incautat en els primers dies de conflicte de l’escola Pia, l’asil Busquets, els convents de les Concepcionistes (carrer del Nord) i de les Carmelites (carrer del Vall), la parròquia de Sant Josep (Can Palet), l’escola del Patronat de Sant Josep del carrer Infant Martí, el convent de les Josefines (carrer del Concili Egarenc), el convent de les Germanes Darderes (carrer d’Alcalá Zamora, ara carrer de l’Església) i l’escola de monges de Santa Teresa (antic poble de Sant Pere),

A les Fonts, és recollit el cadàver del terrassenc Pau Valls i Badia, de 28 anys, un assassinat més; és l’únic que ingressa avui al Dipòsit judicial. A l’estació del Nord, l’eufòria es desboca cada vegada que passa un tren direcció al front, amb visques a la República, a la CNT i a la FAI; al vespre n’han passat dos.

Posted in: Dietari