Els terrassencs del front i la premsa local

Posted on 28 Juliol 2011

0


Des que va començar el conflicte, nombrosos milicians de Barcelona van dirigir-se en trens al front d’Aragó, a lluitar per l’alliberament de Saragossa. A Terrassa, la multitud acomiadava els milicians a l’estació del Nord, al pas dels combois, amb el puny alçat. Els vagons del tren es van decorar amb imatges al·lusives a la llibertat, a la necessitat de combatre al front i amb sigles de les organitzacions antifeixistes. Cada partit, sindicat o entitat organitzava les seves pròpies milícies.

De Terrassa també van partir milicians cap al front. El 26 de juliol de 1936 al matí, un primer grup de milicians, amb presència destacada de membres del Partit d’Unificació Marxista de Catalunya (POUM), va viatjar fins a Barcelona per agafar allà el tren amb destinació al front.

'Front' del 25 de juliol

Els primers dies al front els van passar a Monzó, sense novetats. La guerra, a la qual partien amb l’objectiu d’alliberar Saragossa en pocs dies, seria llarga.

La premsa anima a lluitar

La premsa local, controlada per Esquerra Republicana de Catalunya (L’Acció) i pel POUM (Front), va exercir una notable influència a l’hora de convèncer els milicians a marxar a lluitar al front. La informació que els diaris oferien estava clarament manipulada per animar moralment les milícies que estaven a la reraguarda. Veiem alguns titulars de L’Acció:

'L'Acció' del 25 de juliol

'L'Acció' del 27 de juliol

'L'Acció' del 28 de juliol

'L'Acció' del 29 de juliol

‘Front’, altaveu propagandístic del POUM

L’Acció era l’òrgan d’Esquerra Republicana de Catalunya, partit que oficialment controlava l’Ajuntament de Terrassa. El POUM va crear el periòdic Front, imprès a La Fondogràfica, on abans es publicava el conservador Crónica Social. Si bé L’Acció oferia informacions –especialment locals– tenyides amb un biaix ideològic, Front apostava més per la opinió del partit. El llenguatge propi del comunisme (per exemple, “camarades”) es colava en les notícies sense que l’estil periodístic importés. L’important, l’any 1936, era derrotar el feixisme.

Portada del primer número de 'Front' (24 de juliol de 1936)

A continuació, us facilitem la digitalització dels primers números de Front (Fons Local Digitalitzat de la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona):

Número 1 de Front, 24 de juliol

Front del 25 de juliol

Front del 29 de juliol