Dia negre per acabar el mes: assassinats i destrosses

Posted on 31 Juliol 2011

0


Terrassa, 31 de juliol de 1936. El mes de juliol acaba quan ja es porten dues setmanes de conflicte. A la reraguarda terrassenca la violència continua i en el dia d’avui augmenta. Han trobat diversos cadàvers a Terrassa i diversos terrassencs morts en altres municipis. És el cas de l’escolapi Rogeli Font i Bosch, trobat a prop del sanatori de Can Viver de Torrebonica; dos dies abans un grup armat l’havia detingut a cal Vidrier (carrer dels Gavatxons) després d’interceptar una carta seva dirigida a un religiós de Calella. Josep Font, a les Fonts; Pere Sebastià i Surroca, a prop de la Torre Mossèn Homs; Josep Puig i Casas, a Can Barba; Josep Oliveras i Palau, a la carretera de Matadepera; Sebastià Escolà i Codina, al terme dels Monjos, o Jaume i Joaquim Fornells, pare i fill, a la Rabassada, són algunes de les víctimes identificades. A la nit, a més, a la bifurcació de la carretera de Martorell i la d’Ullastrell són localitzats un bon nombre de cadàvers cremats i en descomposició, que són traslladats al cementiri de Terrassa. Es tractava de sis veïns d’Olesa: Josep Tobella, Magí Tobella, Benet Margarit, Josep Margarit, Ignasi Ribas i Antoni Martí.

Al Sant Esperit, allò que encara es conservava després de l’assalt del dia 21 també ha estat destruït. Els radicals penetren al temple i tornen a calar foc. Amb eines i cordes trenquen allò que el foc no aconsegueix destruir: les escultures. El grup escultòric El Sant Enterrament,obra de Martín Díez de Liatzasolo (1544), va patir importants destrosses; els trossos van ser recollits i guardats per anys més tard ser reconstruït. Pitjor sort tenen altres escultures, incloses les de la façana, que desapareixeran per sempre; algunes són obres de destacats escultors com Cèsar Cabanes o Josep Llimona.

'El Sant Enterrament', de Martín Díez, en l'actualitat. / Foto: Jordi Chueca (allotjada a Wikipedia)

D’altra banda, per primera vegada el dia s’ha llevat amb els autobusos circulant. Això, afegit a que el trànsit de cotxes amb milicians és menor, dóna un aire més tranquil als carrers de Terrassa. Al vespre, per cercar la normalitat, els sindicats es reuneixen. Els de la CNT, al cinema Rambla (que des del dia de la sublevació no funciona com a cinema), acorden incorporar-se al treball el dilluns següent. Els del POUM, al cinema Alegria, acorden el mateix. La Unió Local de Sindicats Obrers (ULSO) es reuneix més tard al cinema Rambla i s’hi adhereixen. L’ordre definitiva de concloure la vaga general i incorporar-se als llocs de treball, però, es donarà en una propera assemblea de tots els organismes obrers de Terrassa.

A la nit, cent guàrdies civils i quinze guàrdies d’assalt arriben a Terrassa per reforçar la seguretat. L’Ajuntament ha habilitat un número de telèfon per informar si es produeixen registres o detencions no autoritzades.