Revenges personals aprofitant la guerra

Posted on 21 Agost 2011

0


Dijous, 20, i divendres, 21 d’agost de 1936.

La guerra civil en què es troba el país serveix d’excusa per cometre tot tipus de delictes. Des de saquejos fins a assassinats. Dijous, un home anomenat Ferran Rostoy Martínez reuneix alguns companys i els diu que per ordre del Comitè de Defensa han de detenir Manuel Ibars Palau i afusellar-lo, per feixista. Així ho fan: duen Ibars a Can Trias i un cop allà li disparen uns quants trets. Acte seguit, donant-lo per mort, Rostoy i els seus companys marxen.

Manuel Ibars, però, no era un feixista. Ni el Comitè no havia donat cap tipus d’ordre per detenir-lo. Rostoy havia enganyat els companys que van practicar la detenció. Era una estratègia per dur a terme una revenja personal.

L’home afusellat no havia mort. Havia quedat malferit però encara amb vida, i es va poder apropar a la carretera a demanar ajuda. Uns milicians el van recollir i el van portar a l’hospital. Allà va ser interrogat i va explicar què havia passat.

Un cop se sap que Rostoy ha utilitzat el nom del Comitè per intentar assassinar un home per motius personals, se’l deté i se’l sotmet a un Consell de justícia popular, que el condemna a mort. Ja divendres, a les 3 de la matinada, Rostoy és afusellat públicament al Passeig. Avança 25 passes, es treu el mocador de la CNT, d’on era militant, i, d’esquenes, és acribillat a bales.

Dijous també s’havia trobat un altre cadàver, el del religiós Josep Bordas Aguilar.

Divendres al matí, uns 150 militants terrassencs de la CNT marxen cap a Barcelona, per partir en els propers dies cap al front. L’Esquerra Republicana de Catalunya de Terrassa també està preparant una expedició per al front; els joves allistats es reuneixen en una explanada propera a la ciutat per rebre instrucció militar.

Posted in: Dietari