La premsa terrassenca del dia

Posted on 11 Setembre 2011

0


Avui, 11 de setembre de 1936, s’han publicat a Terrassa els diaris L’Acció, El Dia i Front, i el periòdic Vida Nueva. A continuació, podeu veure les portades i un petit resum dels continguts. Per accedir al PDF de la publicació, cliqueu a la seva portada.

L’Acció dedica la primera plana a l’Onze de Setembre, amb un article sobre la figura de Rafael de Casanova, un anàlisi d’unes declaracions de Lluís Companys on deia que abans dimitirà que mantenir una Catalunya terrorista, i una extensa crònica de la Diada a Barcelona, en la qual han participat diversos terrassencs. El diari republicà també publica un article de P.S.A. titulat “Els mandataris populars que desplaça la revolució” i unes línies sobre la mort de Francesc Comes i Singla.

El Dia també obre amb un editorial de l’Onze de Setembre, que comparteix primera plana amb un extens reportatge de Ramon Lleí sobre la socialització de les terres de conreu. A la portada també es destaca la tercera expedició de queviures per al front que està organitzant el Centre Catalanista Republicà.

El diari del POUM, Front, obre amb l’article “Dues Catalunyes” de Pere Vigués, on exposa i compara l’11 de setembre de 1714 i el 19 de juliol de 1936. A les pàgines interiors apareixen articles de Lluís Saló, que explica les tasques del POUM a Castelló; de Pere Mas, “Depurem la reraguarda”, i de J. Garí, del servei comarcal de premsa del POUM, amb un text que exposa les bases de “la nova cultura”.

Finalment, Vida Nueva, l’òrgan de la CNT, defensa en un editorial en portada el federalisme. També dedica la primera plana a “Cuestiones sanitarias”. A l’interior publica diversos articles d’opinió i notes del sindicat.