Les representacions terrassenques que han anat a Barcelona per la Diada

Posted on 11 Setembre 2011

0


Aquesta matinada, a partir de les 12 de la nit, a Barcelona, ha començat la desfilada d’homenatge davant l’estàtua de Rafael de Casanova, l’heroi de les llibertats, on ja hi havia molta animació. Joventuts d’Esquerra d’Estat Català s’havien distribuït pel recinte de l’estàtua i realitzat tots els preparatius d’organització.

El recinte de l’estàtua estava molt il·luminat. Al mig de la Ronda de Sant Pere hi havia instal·lada una enorme bandera estelada i al darrera de l’estàtua s’hi havia col·locat unes graderies perquè hi quedessin depositades les banderes i estendards.

A mitja nit, des del micròfon es declarà obert l’acte homenatge i esclatà una salva d’aplaudiments. Al voltant de l’estàtua s’hi havia ja congregat molta gent, i a fora del recinte ja esperaven les primeres representacions de Casals que anaven a homenatjar la memòria de l’heroi català.

Davant de l’estàtua, vist que aquest any a causa de les doloroses circumstàncies per les quals es travessa, s’ha acordat que no fossin dipositades flors al peu del monument, hi havia col·locats grans coixins amb la bandera barrada en els quals el poble anava fixant uns petits llacets de la bandera catalana. Aviat aquests coixins es començaren a veure plens dels petits llacets.

A mesura que anaven desfilant per davant de l’estàtua les representacions de Casals d’Esquerra i Estat Català i entitats, entre el poble que hi havia estacionat esclataven salves d’aplaudiments i s’entonava “Els Segadors” amb gran entusiasme. Les banderes i senyeres dels grups que desfilaven davant de l’estàtua, quedaven dipositades a la balustrada del darrera de l’estàtua, la qual aviat es convertí en una enorme taca vermella i groga de les banderes catalanes que hi havia.

A les taules de recaptació, que havien quedat instal·lades a la porta del recinte, es recolliren aviat importants quantitats. Com és sabut, la consigna donada és de dipositar en metàl·lic la quantitat que s’havia pensat desprendre en flors. Aquesta recapta anirà destinada a les famílies de les víctimes del feixisme, als hospitals de sang, i a totes les necessitats de la guerra.

Tot avui la desfilada ha estat impressionant. Notícies fidedignes ens diuen que ha estat un 11 de setembre excepcional i que quelcom de significatiu i redreçador deu contenir aquesta excepció.

A quarts de 12 del matí han desfilat davant el simbòlic monument les representacions esquerranes de la nostra ciutat. De l’Ajuntament, del C.E.L., de l’E.R. de C., de “Fraternitat Republicana”, de “L’Acció”, de la Joventut d’E. “Estat Català”, dels Casals d’E.R., dels districtes tercer i quart, del C.C.R., del col·lega “El Dia”…

Una quarantena de companyes del Grup Femení d’E.R., habillades amb el seu uniforme, han desfilat aportant llur òbol i mereixent entusiastes aplaudiments.

Cada un d’aquests organismes nostres portava llur bandera o ensenya.

També hi ha anat una representació del Centre Excursionista.

 

Article publicat al diari L’Acció l’11 de setembre de 1936. Vegeu l’orginal aquí.